İstanbul’un renkli yüzü Balat – Beyler İnşaat A.Ş.

İstanbul’un Renkli Yüzü Balat

Balat Semti Tarihi

Balat, son birkaç yılda her geçen gün daha popüler hale gelmeye başladı. Köklü bir tarihe sahip olan ve son yıllarda güzel cafe ve restoranlar ile donatılan Balat semtini tanıyalım.

İstanbul’un Tarihi Semtleri Fener ve Balat

Balat, hemen yanı başında bulunan Fener (Phanar) semti ile birlikte Haliç’in kıyısının en çok turist çeken bölgelerinden biridir. İstanbul’da fotoğraf kulüpleri ve yerel seyahat acenteleri sıklıkla Fener – Balat turları organize eder ve günümüzde şehrin merkezinden oldukça uzak kalan bu bölgeyi tanıtırlar.

Fener semti, Osmanlı döneminde köklü Rum ailelerin yaşadığı bir bölgeydi. Semt Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi ile ünlüdür. İsmi çokça Fener ile birlikte anılan Balat ise Osmanlı döneminin Musevi yerleşkesidir. 

Bizans döneminden itibaren burada çekirdek bir Musevi yerleşkesi zaten vardı. Osmanlı döneminde buranın tam bir Musevi semtine dönüşmesinin az bilinen ve özel bir sebebi vardır.

Günümüzün İstanbul’unda Balat Semti Balat’ta I.Dünya Savaşı yıllarına kadar yoğun bir Musevi nüfusu vardı. Savaş sırasında ve sonrasında nüfusta azalmalar olmuş ve 1948’de İsrail’in kurulması da semtin terk edilmesinde etkili olmuştur. Geç Osmanlı döneminde yapılan şehir planlamalarında, fabrika ve atölyeler Haliç bölgesine taşınmış ve bu sanayi yapıları bu bölgenin gözden düşmesine yol açmıştır. Varlıklı Musevi ve Rum asıllı aileler Fener ve Balat’ı terk edip Beyoğlu‘na ve Boğaz kıyılarına taşınmıştır.

Cumhuriyet döneminde ise bu fabrika ve atölyeler yıkılmış, sahil tarafına çeşitli park ve otoyollar yapılmıştır. Balat semti, son 150 yılda tarihi dokusu ciddi anlamda bozulmuş olsa da, restore edilmiş şirin tarihi evlerin bolca bulunduğu bir semttir. Bu sebeple de halen fotoğraf sanatçılarının uğrak yeridir.

Balat Semtinin Renkli Evleri Nerede ve Nasıl Gidilir?

Balat’ın en güzel evleri, Fener ve Balat semtlerini birbirine bağlayan Vodina Caddesi‘nden ulaşılacak şekilde konumlanmıştır. Fener semtinde, Rum Ortodoks Patrikhanesi ve Kırmızı Lise (Fener Rum Erkek Lisesi) gibi tarihi mekanları ziyaret ettikten sonra, Balat’a gitmek üzere Balat Kültür Evi‘nin önüne gelin.

Balat Kültür Evi, hoş bir kafe/restoran olduğu gibi, aynı zamanda Fener Semti’ni Balat’a bağlayan uzun bir cadde olan Vodina Caddesi‘nin hemen başlangıcında bulunur.


İstanbul’un en güzel yerlerinde en konforlu ve lüks yaşam alanlarında yerinizi almak için projeler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.